Etablere drift

Noen gjør det bestandig – setter opp nye bedrifter, og har det som en del av virksomheten, men for de aller fleste er det noe man gjør en gang i livet. Setter opp et eget firma.

Grunnen til hvorfor man velger å sette opp et firma er for noen at de har opparbeidet et nettverk i den virksomheten de er i i dag men ønsker å være mer selvstendig. Andre oppretter firma fordi de har en hobby som de kan selge noe på og må ha firma for å gjøre det lovlig, eller så har de en unik produktidé som skal lanseres verden over.

Uansett grunn så er det noen ting som er greit å ha på stell, og ofte har de med administrasjon å gjøre på en eller annen måte. Det er ikke sikkert at den som er den beste gründeren er den beste administratoren, men det bryr seg Skatteetaten særlig lite om. Det er viktig å få in ting i tid, planer, skattetrekk, MVA-estimater for å nevne noe. Det kan være lurt å legge noen kroner på å ha en regnskapsfører som hjelper til med disse tingene.

Tenk på å velge riktig selskapsform for bedriften, fordi det er krevende å endre det etter hvert, da har du en god start.