Reserve

Uforutsette regninger, kostnader som oppstår helt uventet er noe de fleste møter. Vannlekkasje, trasig kjøleskap, vaskemaskinen legger av etter lang og tro tjeneste, noe i bilen som du ikke kjenner navnet på engang har gått i stykker og koster tusenvis av kroner å erstatte. Noen av disse kan en få erstatning for på gjennom forsikringen, men det som ofte blir glemt bort er at du må legge ut penger i mellomtiden. Da er det kjekt å ha en reserve, en buffer, som kan ta disse støytene når de kommer.

Andre ting som skaper forstyrrelser og gir litt større påvirkning er hvis en blir av med jobben og ikke finner en ny jobb umiddelbart. Da har vi NAV som trår inn og støtter opp, men det kan bli en ganske stor forandring fra å ha en passe velbetalt jobb til å gå på stønad. For å klare det trengs en noe større buffer.

Men hvordan lager man en buffer når man ikke har så mye til overs uansett? En første ting er å begynne å spare litt. Noen hundre kroner for eksempel. Kanskje må noe endres i det daglige for å få det til – endre hva og hvor man spiser, mer grønnsaker og mer belgfrukter og lage det selv hjemme kan være en stor og på mange måter nyttig forandring for mange.

Når man først blir vant til å spare litt og får inn tenkemåten at “jeg kan ikke kjøpe alt jeg vil, dette er hva jeg har råd til”, da blir det lettere å legge til siden litt til hver måned. Du vil fort merke at det bygger seg opp på bankkontoen, og etter et år vil du se at du klarer den der vaskemaskinen som la opp. I tillegg til den tryggheten kan andre positive effekter av sparingen komme. Forandring er i grunn noe  positivt.